Home » Behandeling op maat » Meridiaantherapie

Meridiaantherapie

Meridiaantherapie is, in het kort gezegd, acupunctuur zonder naalden.
Meridianen zijn energiebanen die door het hele lichaam lopen. Er zijn verschillende meridianen. Ze lopen min of meer parallel met de bindweefselbanen die beschreven zijn onder fascietherapie. Als het goed is, is er een soort balans in de meridianen zelf tussen de verschillende meridianen onderling. Als er een disbalans ontstaat, kan dit klachten geven.

Behandeling
Met meridiaantherapie wordt de balans in de meridianen hersteld waardoor het lichaam zelf weer kan genezen. Door middel van een massagestaafje wordt via de meridianen en acupunctuurpunten het zelfgenezend vermogen gestimuleerd. Hóe het werkt weet men nog niet. Dát het werkt, zien we steeds weer aan de resultaten die we met deze behandelmethode boeken.

Indicaties
Meridiaantherapie kan bij veel uiteenlopende klachten toegepast worden. De World Health Organization (WHO) heeft richtlijnen opgesteld bij welke klachten meridiaantherapie toegepast kan worden. De volgende klachtenbeelden worden door de WHO genoemd:

  • Orthopedische aandoeningen zoals rugklachten, hernia, tenniselleboog, schouderklachten en reumatische klachten.
  • Neurologische aandoeningen zoals hoofdpijn, migraine, ziekte van Meniëre, verlammingen bijvoorbeeld in het gezicht en pijn tussen de ribben.
  • Klachten in het gebied van de luchtwegen zoals astma, bronchitis en ontstekingen van de bijholtes.
  • Maag-darmklachten: bijvoorbeeld ontstekingen in het maag-darmkanaal, obstipatie, maagzuur.
  • Problemen in het mondgebied.

(Zie ook: https://link.springer.com/content/pdf/bbm%3A978-3-642-97280-5%2F1.pdf)

In de biologische fysiotherapiepraktijk ligt de focus uit de bovenstaande lijst op orthopedische en neurologische klachten.