Craniosacraal therapie
De behandeling met craniosacraal therapie heeft tot doel meer ontspanning in de bindweefsels van het lichaam te verkrijgen. Deze bindweefsel bevinden zich overal in het lichaam. Cranio betekent letterlijk hoofd of schedel en sacraal komt van sacrum, dat is het heiligbeen aan de achterzijde van het bekken.
De oorzaak van spanning in het lichaam kan zowel fysiek als mentaal zijn.
Craniosacraal therapie (of kortweg 'cranio') wordt dan ook voor zowel fysieke als emotionele klachten ingezet.
De therapeut werkt met zachte manuele technieken (met de handen), gericht op de gespannen gebieden in het lichaam.
Als derdejaars student craniosacraaltherapie aan het Upledger Instituut kan ik op dit moment een cranio behandeling geven maar ben nog niet afgestudeerd. De opleiding tot cranio therapeut duurt drie jaar.
In het kader van mijn opleiding bied ik gratis oefenbehandelingen aan. Een behandeling duurt 60 á 75 minuten.
Wat je kunt verwachten is een ontspannende ervaring en bewustwording van waar en hoe je spanning vasthoudt en kan loslaten.
Waarbij kan cranio helpen?
Cranio kan helpen bij hoofdpijn, migraine, kaakklachten, rugpijn, nekpijn, slikklachten, buik- en bekkenklachten, onverklaarbare klachten, spanningsklachten, stress, overspannenheid en burnout.
Cranio werkt vanuit een andere invalshoek dan bijvoorbeeld fysiotherapie, manuele therapie of osteopathie. Bij deze behandelmethodes 'fikst' de behandelaar zover mogelijk de klachten. Dat werkt niet altijd en soms komen klachten steeds weer terug. Cranio biedt inzicht, genezing en herstel waarbij jouw zelf herstellend vermogen wordt aangesproken. De therapie is daarmee meer een samenwerking tussen therapeut en cliënt waarbij jij als cliënt centraal staat.