Bekken en SI klachten

Bekken en SI klachten

Wat is het bekken
Het bekken is een sterke botstructuur die zich centraal in het lichaam bevindt. Het bekken bestaat eigenlijk uit drie delen die met hele sterke verbindingen aan elkaar vast zitten. In die verbindingen zit een klein beetje speling zodat het bekken wel stevig is maar toch nog een beetje mee veert. Twee van de drie verbindingen bevinden zich aan de achterkant van het bekken. Deze heten de SI-gewrichten wat een afkorting is van sacro-iliacale gewrichten. Aan de voorkant zit een gewricht tussen de twee schaambeenderen die de symphysis wordt genoemd. 

Relatie met andere gewrichten
Bovenop het bekken staat de rug en onderaan het bekken zitten de heupgewrichten waarin de bovenbenen scharnieren. Bekkenklachten komen vooral voor rondom de zwangerschap. Dat komt omdat de druk op het bekken anders wordt en de verbindingen tussen de botten van het bekken wat soepeler worden.
Klachten in de bil of bijvoorbeeld in de knie of de voet kunnen te maken hebben met het bekken.  Ook andersom is mogelijk: pijn in het bekken of het SI gewricht kan ontstaan uit de stand van de voeten en knieën. Bij het onderzoek en de behandeling zullen de verschillende gewrichten betrokken worden. Bij pijn in de bilregio kan het zijn dat SI-gewricht niet helemaal goed beweegt. In dat geval kan met manuele therapie het gewricht als het ware bijgestuurd worden zodat het weer als vanouds beweegt en de pijn verdwijnt. Dat kan soms al met een paar behandelingen.