Hoofdpijn vanuit de nek

Hoofdpijnklachten vanuit de nek beginnen vaak zonder duidelijke oorzaak. In het begin is er vaak lichte pijn of alleen maar een duf en zwaar gevoel. Dit kan overgaan in continu aanwezige, zeurende hoofdpijn. In het begin reageren de klachten goed op lichte medicatie zoals paracetamol, maar na verloop van tijd helpen ook zware medicijnen niet voldoende.
Typerend voor hoofdpijn vanuit de nek is dat de klachten bij het wakker worden of vlak na het opstaan al aanwezig zijn.
Soms is dat eerst nog slechts een duf, zwaar gevoel dat dan later overgaat in hoofdpijn. Vaak is de nek wat stijf, bij het over de schouder kijken trekken de spieren een beetje. Ook het naar beneden kijken (kin op de borst) en het omhoog kijken kan een trekkend gevoel in de nek veroorzaken en/of onaangenaam zijn. Soms vinden de mensen hun nek zelf niet pijnlijk, maar dan kan een huisarts of therapeut meestal wel vaststellen of er toch een relatie is met de nek.
Bij hoofdpijn vanuit de nek scharnieren de gewrichtjes in de nek niet helemaal goed of zijn geblokkeerd. In dat laatste geval beweegt een van de nekgewrichtjes helemaal niet mee. 

Behandeling van hoofdpijn vanuit de nek
Om de nekgewrichtjes weer soepel te laten bewegen worden ze als het ware bijgestuurd en weer in beweging gezet met behulp van de handen van de therapeut. Hij gebruikt hiervoor technieken uit de manuele therapie om er voor te zorgen dat de nekgewrichten weer normaal gaan meebewegen. Hierbij ervaart de patiënt meestal dat de beweeglijkheid van de nek toeneemt en de pijn verdwijnt.