Rugklachten

Rugpijn holistisch behandelt

Veel mensen krijgen in hun leven helaas te maken met rugklachten, wel bijna 90%. Gelukkig gaan deze klachten vaak binnen een aantal weken weer over.
Rugpijn komt het meest voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Dat is goed te weten want sommige klachten worden erger naarmate men ouder wordt maar bij rugpijn is dat dus gelukkig meestal niet het geval.

Röntgenfoto of MRI
Op een röntgenfoto of MRI-scan zijn bij mensen met rugpijn vaak geen afwijkingen te vinden. Waarschijnlijk ligt de oorzaak niet in een verandering in een anatomische structuur maar in de werking van de scharnieren of beter gezegd de gewrichten in de rug.

Oorzaken
Rugpijn heeft verschillende oorzaken zoals te zwaar tillen of een verkeerde houding zoals vaak langdurig onderuitgezakt zitten. De combinatie van onderuitgezakt zitten en daarna zwaar tillen blijkt nog zwaarder voor de rug. Stress en angst zijn ook van invloed op rugklachten. De manier hoe iemand met de rugpijn om gaat speelt ook mee. Als iemand door zijn rugpijn zijn rug ook na verloop van tijd nog niet durft te gebruiken, kunnen de klachten langer aanhouden.
Manuele therapie en McKenzie therapie in combinatie met fascietherapie kunnen het herstel versnellen.