Fascie therapie en structural bodywork

Fascie therapie

Fascies zijn de bindweefsels die door het hele lichaam lopen, letterlijk van top tot teen. Ze zitten als een soort surfpak onder de huid en als een vlies om de  spieren en organen. Deze fascies kunnen strak gaan staan en verkorten of verlengen. Deze verkortingen en verlengingen ontstaan meestal door een bepaalde houding of ten gevolge van littekens. Als een spier te kort en strak is of te lang en uitgerekt, kunnen er spierknopen en verklevingen ontstaan. Deze knopen worden ook triggerpoints genoemd. Met bindweefselmassage (fascie therapie), kunnen verklevingen verholpen worden. Spierknopen worden opgelost waardoor de spieren weer ontspannen en pijn kan verdwijnen. 

Structural Bodywork

Structural bodywork gebruikt een combinatie van denkbeelden uit de osteopathie en de manuele therapie. 
Bij  Structural Bodywork wordt verder gekeken dan de lokale pijnlijke spier. Spieren zijn met bindweefsel aan elkaar verbonden waardoor lange ketens ontstaan die elkaar allemaal beïnvloeden. Soms is het bijvoorbeeld nodig om een spier in het bovenbeen los te maken om een schouder weer helemaal soepel te kunnen laten bewegen. De behandeling van deze spierketens valt onder de noemer Structural Bodywork. 

De ketens van spieren en bindweefsels die door het lichaam lopen, hebben een grote overlap met de locaties van de meridianen uit de acupunctuur. Dat is interessant en opvallend maar het zou natuurlijk ook toeval kunnen zijn.
Bindweefselbanen kunnen niet alleen door verklevingen en knopen verstoord raken maar ook door littekens. Littekens bestaan vaak uit strakker en stugger bindweefsel en kunnen soms op andere plaatsen klachten veroorzaken dan de plek van het litteken zelf.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het losmaken van het bindweefsel. Het bindweefsel bestaat uit verschillende laagjes die als het goed is soepel langs elkaar heen kunnen glijden. Vaak zitten er een soort verklevingen tussen deze verschillende lagen. Deze verklevingen zijn goed los te maken met fascietherapie. De therapeut gebruikt hiervoor zijn handen en laat die stevig maar langzaam over de huid, of beter ‘door’ de huid glijden. Er ontstaat daardoor een verschuiving in de diepere lagen waardoor verklevingen los komen.

Wanneer?
Fascietherapie wordt bij veel verschillende klachten toegepast. De therapie wordt vooral toegepast bij klachten die langer bestaan, bijvoorbeeld langdurige rugklachten, nekpijn, schouderklachten, hoofdpijn en migraine. Fascietherapie is ook geschikt om littekens te behandelen en klachten die daar mee samen kunnen hangen.

Structural Bodywork, bindweefselmassage of fascie therapie zijn ook van waarde bij mensen die aan hun algehele gezondheid willen werken en geen lichamelijke klachten hebben.