Heupklachten

Heupklachten en liespijn

De heup
Het heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. De kom zit in het bekken en de kop zit vast aan het bot van het bovenbeen. Er wordt veel gesproken over ‘slijtage’ of artrose in de heup. Iedereen heeft op een bepaalde leeftijd artrose en dat leidt meestal niet tot klachten.

Heupklachten met heuppijn 
Hoewel de heup dus zo’n stabiel geheel is kan het toch zijn dat dit gewricht niet helemaal goed spoort. Dat betekent dat de kop van het gewricht niet helemaal goed en soepel door de kom loopt. Dat voelt vreemd en doet soms pijn. De beweging in de heup kost meer moeite, je moet er soms bij nadenken om er goed mee uit de voeten te kunnen en dat is iemand niet gewend. Bij het bewegen is meer spierkracht nodig en verloopt soms een beetje houterig. Deze klachten kunnen verminderd of opgelost worden met  manuele therapie en het losmaken van de spieren en bindweefsel in het been en in het bekken en de rug met fascie therapie. Oefeningen zorgen ervoor dat je weer soepel gaat bewegen zonder er bij na te hoeven denken.

Heupoperatie
Operaties aan de heup zijn bijna altijd erg succesvol. Dat komt doordat de heup een stabiel geheel is. De heupkop wordt goed omvat door de kom. Dit stabiele geheel is goed na te maken van kunststof en metaal wat als vervanging kan dienen voor de oorspronkelijke heup. Na de operatie is het wel noodzakelijk enkele maanden te revalideren bij een fysiotherapeut.