Soorten knieklachten

Pijn aan de voorkant van de knie (patellofemoraal pijnsyndroom)

Vooral jonge mensen tijdens en na de pubertijd hebben vaak last van pijn aan de voorzijde van de knie, de zogenaamde patellofemorale klachten. De patella is een andere naam voor knieschijf. De klachten worden veroorzaakt doordat de knieschijf niet precies goed in zijn groeve glijdt. Dat kan opgelost worden door de knie en de knieschijf bij te sturen met manuele therapie en het losmaken van de spieren ne bindweefsel van de spieren rondom het been en het bekken met fascietherapie. Aangevuld met oefeningen wordt het geheel weer stabiel en sterk waardoor de klachten niet meer terug hoeven te komen.

Jumpers knee en runners knee

Soms ontstaat de pijn aan de voorkant van de knie door een irritatie aan de pees die tussen de knieschijf en het onderbeen loopt. Dit wordt een springersknie of jumpers knee genoemd. De behandeling bestaat uit het tijdelijk verminderen van de belasting, manuele mobilisaties, bindweefselmassage (fascia release) en het stretchen en trainen van de pees en de spieren van onder andere het bovenbeen.
Kniepijn die gevoelt wordt aan de buitenkant van de knie kan het gevolg zijn van irritatie van de peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen. Deze klachten komen veel voor bij hardlopers en wordt daarom ook runners knee genoemd.

Kniepijn bij jeugdigen en adolescenten: Osgood Schlatter

Een andere knieklacht aan de voorzijde van de knie heet Osgood Schlatter. Deze aandoening komt komt vooral voor bij kinderen die in de groei zijn en  veel aan sport doen. Bij deze aandoening is de peesaanhechting op het scheenbeen geïrriteerd. Belangrijk bij de behandeling van deze klachten is het verminderen van de belasting op de knie.

Artrose van de knie

Artrose van de knie komt regelmatig voor, net als artrose van de heup. Artrose wordt in de volksmond wel  ‘gewrichtsslijtage’ genoemd. Slijtage klinkt als pure afslijting door veel gebruik maar daar gaat de vergelijking eigenlijk een beetje mank. Door veel gebruik (maar niet misbruik) slijt een gewricht niet, het blijft er juist gezond bij.

Bakerse cyste

Knieklachten die zich vooral aan de achterkant manifesteren kunnen te maken hebben met een Bakerse cyste. Dat is een zwelling in de knieholte die daar meestal duidelijk zichtbaar is. Het ontstaat doordat een slijmbeurs aan de binnenzijde van de knie een verbinding vormt met het kapsel (omhulsel) van de knie. Wanneer de knie geïrriteerd raakt vult het kapsel zich met vocht en stroomt dat naar de slijmbeurs via deze verbinding en er ontstaat een bolling in de knieholte. De fysiotherapeut kan deze zwelling niet direct wegnemen maar kan er wel voor zorgen dat de irritatie en daarmee de vochtophoping minder wordt. De orthopeed kan het vocht afzuigen met een holle naald maar de kans is groot dat de zwelling dan weer terugkomt omdat de oorzaak nog niet is weggenomen. Samenwerking tussen orthopeed en fysiotherapeut kan dan tot langdurigere verbetering leiden.

Knieklachten bij meniscus en kruisbandletsel

Andere knieklachten die de fysiotherapeut regelmatig behandelt zijn meniscusklachten en problemen met de kruisbanden. Bij de behandeling zijn oefentherapie en training essentieel. Ondersteuning met manuele therapie en fascie therapie kan daarbij nodig zijn.