Home » Behandeling op maat » Fascie therapie

Fascietherapie

Fascies zijn kort gezegd de bindweefsels in en om de spieren. Deze kunnen strak gaan staan en verkorten of verlengen. Deze verkortingen en verlengingen ontstaan meestal door een bepaalde houding. Als een spier kort en strak is, kunnen er spierknopen en verklevingen ontstaan. De knopen worden ook triggerpoints genoemd. Met fascietherapie kunnen verklevingen verholpen worden. Spierknopen worden opgelost waardoor de spieren weer ontspannen.
Fascietherapie kijkt verder dan de lokale pijnlijke spier. Spieren zijn met bindweefsel aan elkaar verbonden waardoor lange ketens ontstaan die elkaar allemaal beïnvloeden. Soms is het bijvoorbeeld nodig om een spier in het bovenbeen los te maken om een schouder weer helemaal soepel te kunnen laten bewegen.
De ketens van spieren en bindweefsels die door het lichaam lopen, hebben een grote overlap met de locaties van de meridianen uit de acupunctuur. Dat is interessant en opvallend maar het zou natuurlijk ook toeval kunnen zijn.
Bindweefselbanen kunnen niet alleen door verklevingen en knopen verstoord raken maar ook door littekens. Littekens bestaan vaak uit strakker en stugger bindweefsel dan hun omgeving. Littekens  kunnen op andere plaatsen klachten veroorzaken.

De behandeling
De behandeling bestaat uit het losmaken van het bindweefsel. Het bindweefsel bestaat uit verschillende laagjes die als het goed is soepel langs elkaar heen kunnen glijden. Vaak zitten er verklevingen tussen deze verschillende lagen. Deze verklevingen zijn goed los te maken met fascietherapie. De therapeut gebruikt hiervoor zijn handen en laat die stevig maar langzaam over de huid, of beter ‘door’ de huid glijden. Er ontstaat daardoor een verschuiving in de diepere lagen waardoor verklevingen los komen.

Indicaties
Fascietherapie wordt bij veel verschillende klachten toegepast. De therapie wordt vooral toegepast bij klachten die langer bestaan, bijvoorbeeld langdurige rugklachten, nekpijn, schouderklachten, hoofdpijn en migraine. Fascietherapie is ook geschikt om littekens te behandelen en klachten die daar mee samen kunnen hangen.