Holistische fysiotherapie

De holistisch fysiotherapeut is de expert in houding en beweging. Hij helpt je bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van je lichamelijke klachten en zorgt ervoor dat je weer optimaal kunt bewegen. De zorg die je krijgt van een holistisch fysiotherapeut past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken. Hij kijkt verder dan de plek van de pijn of beperking. Vaak zit de oorzaak van de klachten niet alleen op die pijnlijke plek maar ook in andere spieren of gewrichten die er mee samenhangen. Als dit geheel wordt behandeld is de kans op verbetering veel groter en de kans dat de klachten terug komen is veel kleiner.

De eerste afspraak

Bij de eerste afspraak wil de fysiotherapeut precies weten wat je lichamelijke klachten zijn. Zo kan hij vaststellen of je gebaat bent bij fysiotherapie of eerst naar je huisarts moet. Zo’n uitgebreid gesprek is niet nodig als je door de huisarts of medisch specialist bent doorverwezen naar een fysiotherapeut.

Onderzoek

Als duidelijk is dat fysiotherapie je kan helpen, ga je samen met je fysiotherapeut op zoek naar de mogelijke oorzaken van je klachten. Hij wil ook weten wat je persoonlijke doelen zijn. Wat hoop je met de behandeling te bereiken? Wat wil je (weer) kunnen?
De fysiotherapeut onderzoekt het lichaamsdeel waar je last van hebt en de relatie met de aangrenzende delen. Ik kijkt welke invloed je klacht of aandoening heeft op je houding en de manier waarop je je lichaam beweegt. Andersom kijk ik naar de invloed van houding en (herhaald uitgevoerde) bewegingen op de pijn of beweeglijkheid. 

Behandeling

Als de fysiotherapeut een diagnose heeft gesteld, bespreekt hij met jou het behandelplan. Fysiotherapeutische behandeling past bij jouw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat jij wilt bereiken.

Zie ook de website van De Fysiotherapeut.com