LEGO blokjes

Gepubliceerd op 22 mei 2023 om 11:23

Uw lichaam is geen LEGO poppetje.

In de jaren 90 op het VWO dacht ik na over een vervolgopleiding. Ik wilde ‘iets medisch’, bijvoorbeeld geneeskunde wat toen nog vaak ‘medicijnen’ werd genoemd. Die medicijnen en hun bijwerkingen weerhielden mij van deze studie, hoe zinvol reguliere geneesmiddelen soms ook konden zijn. Het werd fysiotherapie, later volgende manuele therapie en andere cursussen die gerelateerd zijn aan fysiotherapie. Ik merkte dat ik door de cursussen patiënten steeds beter kon helpen.
In de opleiding fysiotherapie, manuele therapie en de meeste fysio cursussen wordt het menselijk lichaam opgedeeld in stukjes. Heb je last van je knie dan is er iets met je knie. Heb je last van je schouder dan moet daar ter plekke wel iets aan de hand zijn. Het lichaam leek opgebouwd uit LEGO blokjes, een blokje voor de schouder, een blokje voor de knie, misschien een paar blokjes samen voor de romp en zo verder.

Tijdens sommige vervolgcursussen na de fysiotherapie opleiding, bijvoorbeeld bij de methode van Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland, wordt er wel al veel meer naar de mens als geheel gekeken en worden fysieke problemen gezien als patronen. Het grotere geheel doet er toe en dat bleek heel effectief bij het behandelen: die schouderpijn bleek regelmatig opgelost te kunnen worden door de nek te mobiliseren en de knie werd beter door met de rug bepaalde herhaalde bewegingen in één specifieke richting te maken.
Het bleek dus niet zo handig voor een effectieve behandeling om het lichaam zo op te delen in LEGO blokjes.
De holistische manier van werken deed zijn intrede bij mij: het functioneren van het menselijk lichaam zou meer in zijn totaliteit bekeken moeten worden.
Toen volgde de bindweefsel (fascia) cursussen van de Anatomy Trains. Hierin worden spieren niet als losse onderdelen gezien maar als samenwerkende ketens die over het hele lichaam lopen. Een spier die vast zit in bijvoorbeeld het bovenbeen kan van invloed zijn op het functioneren van spieren bijvoorbeeld rond de schouder en andersom. Door de spierketens te behandelen met bepaalde massage-achtige technieken, fascial release, kan een bewegingsbeperking of pijn verholpen worden.
Wanneer ik patiënten wil uitleggen dat het lichaam een geheel is, lijken ze zich vaak af te vragen waarom ik dit in hemelsnaam uitleg; voor hen was dit al lang duidelijk! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.