Home » Behandeling op maat » Medical taping / kinesiotaping

Medical taping / kinesiotaping

Medical tape is, zoals de naam al zegt, een tape die voorzien is van een klevende laag. Medical tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid dus je kan er makkelijk mee bewegen. De tape wordt direct op de huid aangebracht en kan meerdere dagen blijven zitten ook wanneer deze nat wordt door douchen of zwemmen.
Afhankelijk van het beoogde effect wordt gekozen voor een bepaalde spiergroep waar de tape op aangebracht wordt. Verder wordt het effect bepaald door de richting van de tape en de hoeveelheid rek op de tape.  Door te variëren in de mate van rek en de richting waarin de tape is aangebracht kun je de huid en de onderhuidse structuren beïnvloeden. De huid en onderhuidse structuren hebben heel veel ‘gevoelsorgaantjes’. Dat zijn een soort sensoren die het lichaam vertellen in welke positie het staat en welke beweging gemaakt wordt. Door deze te stimuleren en goed te laten werken kan de  spierspanning worden beïnvloed. Dat is van belang wanneer er te veel spanning in een spier zit zoals vaak in de nekspieren het geval is.

Ideaal bij sportblessures
Medical taping ondersteunt de fysiotherapeutische behandeling. Zo kan het gebruikt worden in combinatie met dry needling of manuele therapie. Ook is het mogelijk, door de ondersteuning, eerder te starten met trainen. Het voordeel van medical taping is dat je goed kan blijven bewegen en dus ideaal is bij sportblessures. Door de combinatie van verschillende therapieën tegelijkertijd is het effect groter.


Indicaties

Medical tape kan gebruikt worden bij de behandeling van onderstaande indicaties:

  • Enkel instabiliteit
  • Schouderklachten
  • Knieklachten
  • Enkelklachten
  • Zweepslag in de kuit
  • Littekens
  • Rugklachten