Aangezichtsverlamming: Bellse parese

Bij aangezichtsverlamming treedt vermindering op van de activiteit van de spieren in het gezicht. Iemand met deze aandoening kan dan de spieren in het aangedane deel van het gezicht minder of niet meer aanspannen. Zeker twee derde van de mensen met deze aandoening geneest weer volledig. Dat kan wel meerdere weken tot maanden duren.
Spieren worden aangestuurd door zenuwen. Bij een Bellse parese is de zenuw naar de spieren in het gezicht gedeeltelijk of soms volledig verlamd geraakt. Dat kan komen door  een ontsteking in die aangezichtszenuw (de nervus facialis) door bijvoorbeeld een virus.

Tijd en rust is een passende behandeling voor een Bellse parese. Zoals gezegd herstelt twee derde vanzelf, zonder medicijnen of andere behadelingen. De behandeling met medicijnen is niet altijd even effectief. Acupunctuur is ook een optie hoewel de wetenschap ook hier niet duidelijk kan aantonen dat het de acupunctuur was die de voor de verbetering zorgde.

Behandeling met oefeningen door een fysiotherapeut kunnen helpen. Het doel van deze behandeling is de symmetrie in het gezicht te bevorderen en de bewegingen van het gezicht weer beter onder controle te krijgen. Dit zorgt voor meer symmetrie en controle bij eten, drinken, praten of het uitdrukken van bepaalde emoties.
De therapie kan bestaan uit de volgende onderdelen:

* oefeningen voor het bewegen van de mond, neus, wang, ogen en voorhoofd
* massage van het gezicht
* het onderscheiden van spanning en ontspanning
* beheersing van ongewenste meebewegingen (synkinesieën)
* verbetering van eten, drinken en spreken
* het oefenen van gezichtsuitdrukkingen met en zonder spiegel
* het omgaan met een aangezichtsverlamming
* advies en overleg met andere betrokken disciplines zoals de logopedist, acupuncturist, KNO-arts of neuroloog.

Twee mensen kunnen meer dan één en vaak levert samenwerking meer op dan de som van de afzonderlijke delen of in dit geval de therapeuten. Daarom werk ik samen met acupuncturiste Margarita Petrova van Acuvitae (https://www.acuvitae.nl/).