Medical taping / kinesiotaping

Medical tape is, zoals de naam al zegt, een tape die voorzien is van een klevende laag. Medical tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid dus je kan er makkelijk mee bewegen. De tape wordt direct op de huid aangebracht en kan meerdere dagen blijven zitten ook wanneer deze nat wordt door douchen of zwemmen.
Afhankelijk van het beoogde effect wordt gekozen voor een bepaalde spiergroep waar de tape op aangebracht wordt. Verder wordt het effect bepaald door de richting van de tape en de hoeveelheid rek op de tape.  Door te variëren in de mate van rek en de richting waarin de tape is aangebracht kun je de huid en de onderhuidse structuren beïnvloeden. De huid en onderhuidse structuren hebben heel veel ‘gevoelsorgaantjes’. Dat zijn een soort sensoren die het lichaam vertellen in welke positie het staat en welke beweging gemaakt wordt. Door deze te stimuleren en goed te laten werken kan de  spierspanning worden beïnvloed. Dat is van belang wanneer er te veel spanning in een spier zit zoals vaak in de nekspieren het geval is.

Wanneer medical taping?

Ideaal bij sportblessures
Medical taping ondersteunt de holistische fysiotherapeutische behandeling bijvoorbeeld in combinatie manuele therapie. Door de combinatie van verschillende therapieën samen is het effect groter dan de som van de delen. 
Het voordeel van medical taping bij sportblessures is dat je goed kan blijven bewegen. Ook is het mogelijk, door de ondersteuning van de tape, weer eerder te starten met trainen. 

Medical tape kan gebruikt worden bij de behandeling van onderstaande klachten:

  • Enkel instabiliteit
  • Schouderklachten
  • Knieklachten
  • Enkelklachten
  • Littekens
  • Rugklachten