Home » Over » Holistische fysiotherapie » Holistische fysiotherapie, lees meer

holistische fysiotherapie, vervolg

Als er bij een machine een tandwiel stuk is loopt de hele machine niet meer. Er is sprake van een duidelijke oorzaak en een duidelijk gevolg, namelijk dat de machine het niet meer doet.  Dit eenvoudige principe gaat niet op voor mensen, dieren, planten, het weer etc.

We kunnen de werking van de mens beter begrijpen als we alle onderdelen van het lichaam met elkaar verbonden zien als een visnet. Zo’n netwerk met verbinding tussen de delen van een lichaam maar ook tussen mensen onderling is veel meer van toepassing. Dit integrale denken past beter bij het verklaren van bewegen, ziekte en pijn.

Bij lichamelijke klachten kunnen we gevolgen behandelen zoals het verminderen van pijn door te masseren of door een pijnstiller te nemen. De pijn komt dan vaak weer terug als de massage of pijnstiller is uitgewerkt. We kunnen ook tegelijkertijd de oorzaak aanpakken door bijvoorbeeld de gewrichten die een rol spelen weer soepel te laten bewegen, iemands houding te verbeteren en daarnaast in te gaan op de belasting op het werk. Op deze manier wordt er dieper ingegrepen en kunnen klachten langer wegblijven.